Black & White

Mieszkanie w Gdyni · Chwarzno · 2017  – 75 m2 / projekt – kwiecień 2017 / realizacja – maj 2017 /styl – nowoczesny · industrialny · skandynawski

Projekt przedstawia aranżację wnętrza nowego mieszkania w Gdyni, dla małżeństwa z dwójką małych dzieci. Kluczowym zadaniem postawionym przed projektantką było znalezienie miejsca dla realizacji wszystkich potrzeb (zabawa,odpoczynek, praca) w trzech średniej wielkości pomieszczeniach.

Po rozpatrzeniu kilku wariantów i konsultacjach z inwestorami, zapadła decyzja by największe z pomieszczeń przeznaczyć dla dzieci, najmniejsze na biuro. W pomieszczeniu pośrednim zlokalizowano główną sypialnię. Znajdują się w niej osobne szafy dla każdego z małżonków, toaletka i oczywiście szerokie, wygodne łóżko. Dodatkową przestrzeń do przechowywania zapewniono w szafkach podwieszonych na ścianie ponad telewizorem. Dużą uwagę poświęcono oświetleniu pomieszczenia – zastosowano oświetlenie punktowe, podświetlenie zabudowy diodami LED, a także charakterystyczne lampy do czytania zwisające z sufitu po obu stronach łóżka.
Pokój dziecięcy, dzięki wykorzystaniu łóżka piętrowego jest przestronny i umożliwia dzieciom wspólną zabawę w znakomitych warunkach, ale także równoczesną, indywidualną pracę we własnym kąciku z biurkiem i szafką na książki czy drobiazgi. Wystrój jest przede wszystkim jasny, przyjazny ale i nowoczesny.
Biuro, choć o najmniejszej powierzchni, bynajmniej nie jest ciasne ani nudne. Po jednej stronie znajduje się zabudowa od podłogi do sufitu, o zmiennej głębokości i z siedziskiem we wnęce. Po drugiej długi blat roboczy oraz czarny, ażurowy regał ze spawanych kątowników stalowych, wprowadzający do wnętrza industrialny klimat.
We wszystkich projektowanych pomieszczeniach utrzymano kolorystykę w odcieniach szarości i bieli. Na ścianach pojawia się motyw cegły malowanej na biało, a wśród użytych materiałów przeważa lite drewno. Zastosowanie tych kolorów i faktur miało na celu optyczne powiększenie pomieszczeń i podkreślenie ich pragmatycznego charakteru.