DOM W BANINIE · 2015 – projekt – kwiecień 2015 / realizacja – listopad 2015 / styl – nowoczesny

Projekt domu w Baninie wykonany w kwietniu 2015 roku, a zrealizowany w listopadzie obejmował urządzenie przestrzeni wspólnej – kuchni wraz z salonem oraz sypialni.
Kuchnia znajduje się po wschodniej stronie domu. Została zaprojektowana tak, aby wygospodarować jak najwięcej przestrzeni roboczej. Duża lodówka została ukryta we wnęce w ścianie a wokół niej znajduje się zabudowa szafkowa. Wzdłuż ściany, na której znajdują się okna, rozciąga się blat roboczy z wpuszczanym zlewozmywakiem. Na prostopadłej ścianie do ściany z oknami kontynuowany jest blat roboczy a na nim znajduje się płyta indukcyjna, pod nim piekarnik. Przestrzeń wokół okapu kominowego została ciekawie zaaranżowana i wykorzystana poprzez umieszczenie po dwóch stronach wyciągu półek drewnianych. Zabudowę kuchenną z półwyspem wieńczy stół jadalniany przeznaczony dla czterech osób.

Kuchnia połączona jest z przestronnym salonem. Część wypoczynkowa składa się z dużej narożnikowej kanapy ze szklanym stolikiem oraz telewizora i zabudowy RTV. Dopełnieniem wypoczynkowej części domu jest kominek, obok którego wyłaniają się schody prowadzące na piętro. Stopnice schodów wykonane zostały z drewna i zostały podświetlane LEDowo.
Projekt obejmował również sypialnię zlokalizowaną na piętrze. Małe pomieszczenie zostało urządzone w sposób przemyślany. W centralnej części pomieszczenia zaprojektowano dwuosobowe łóżko kontynentalne, zastosowanie tego typu łóżka pozwoliło zaoszczędzić cenną przestrzeń pomieszczenia i zlokalizować po obu stronach łóżka stoliki nocne. Na przeciwnej ścianie zaprojektowano zabudowę z biblioteczką oraz lustro wpuszczane w tynk na całą wysokość pomieszczenia, które oprócz swojej podstawowej funkcji powiększa optycznie przestrzeń sypialni. Rolety rzymskie pozwalają na dowolne regulowanie dostępu światła.

Materiały w jakich zostały zaprojektowane wnętrza domu są charakterystyczne dla stylu nowoczesnego. Stonowana kolorystyka dominujących bieli i szarości została uzupełniona o elementy drewniane oraz pojawiającą się miejscami czerń czy grafit. Zabudowa kominka oraz ściana w kuchni, która jest tłem dla okapu w kuchni zostały pokryte czarną farbą natomiast w sypialni podłogę wykończono grafitową, miękką wykładziną. Akcentami w pomieszczeniach są ciepłe dodatki takie jak kolorowe poduszki na narożniku w salonie czy te miodowe na łóżku w sypialni. Materiałem powtarzającym się zarówno w przestrzeni wspólnej jak i sypialni jest biała cegła, która dodaje przytulności wnętrzom. Aneks kuchenny został oddzielony od salonu poprzez wykończenie podłogi innym materiałem, w kuchni są to wielkoformatowe płytki a w salonie deska dwuwarstwowa o ciepłym odcieniu. Dzięki powtarzalności materiałów oraz kolorystyki zachowano spójność estetyczną.

autorzy: Barbara Wojsz, Magdalena Stolc