DOM W BANINIE · 2016 – projekt – listopad 2016 / realizacja – grudzień 2016 / styl – nowoczesny · klasyczny · rustykalny

Zadaniem pracowni było urządzenie wnętrz domu jednorodzinnego w Baninie. Projekt obejmował tzw. części wspólne – strefę wejściową, salon, kuchnię, łazienkę oraz toaletę.

Strefa wejściowa zaprojektowana została nie tylko z myślą o estetyce ale i funkcjonalności. Na dwóch ścianach pomieszczenia znalazła się głęboka zabudowa. Na dłuższej ścianie znajduje się zabudowa z wnęką wyścieloną tapicerowanymi miękkimi panelami, która pełni funkcję siedziska. Jeden z modułów szafy został niezabudowany i przeznaczony na pozostawianie tam obuwia. Na krótszej ścianie znajduje się zabudowa z frontami ramiakowmi, w które wkomponowano lustra.

Największe pomieszczenie parteru budynku stanowi otwarta przestrzeń, w której znajduje się kuchnia, jadalnia oraz salon.

Kuchnia została zaprojektowana w układzie dwurzędowym. Pozwoliło to nie tylko na powiększenie powierzchni użytkowej blatów, ale także na stworzenie miejsca barowego poprzez dodanie do zabudowy wysokiego blatu z wnęką na krzesła barowe. Z jednej strony kuchni znajduje się zabudowana lodówka, wiszące przeszklone szafki, kuchenka, piekarnik oraz przestrzeń do pracy. Na równolegle zlokalizowanym blacie umieszczono wpuszczany zlew oraz wyższy blat barowy z miejscem dla dwóch osób oraz lodówkę przemysłową wbudowana w zabudowę. Dodatkowo jako przedłużenie wysokiego blatu barowego zaprojektowano półki na ścianie jako miejsce na ekspozycję i przechowywanie w słoikach kawy czy herbaty.
Bezpośrednio z kuchnią połączona jest jadalnia. Znajduje się tam stół przeznaczony dla siedmiu osób. Jednakowe krzesła nawiązują swoją estetyką do krzeseł barowych. Zarówno jadalnia, jak i salon przylegają do przeszklonej ściany. Zapewnia to nie tylko dostęp światła, ale także czyni pomieszczenia bardziej przestronnymi oraz umożliwia w tych strefach korzystanie z widoku na ogród.
W pobliżu narożnego kominka zlokalizowano część wypoczynkową. Składa się ona z kanapy, fotela oraz stolika dostosowanych do gabarytów pomieszczenia. Wzdłuż ściany zaprojektowano również niską zabudowę meblową.

Zarówno toaleta jak i łazienka zostały urządzone z dbałością o każdy szczegół oraz z maksymalnym wykorzystaniem przestrzeni. W toalecie ściana naprzeciwko drzwi została zabudowana półkami na całej swojej szerokości i wysokości, w zabudowie ukryty został piec gazowy. Na prostopadłej ścianie umieszczono zabudowę zestawu podtynkowego z miską wc a nad nią otwarte półki na środki czystości bądź kosmetyki. Obok zabudowy wc na blacie umieszczono okrągłą umywalkę, nad którą wisi okrągłe lustro. Przeciwległa ściana to miejsce na grzejnik oraz czarno białą grafikę w ramie, ściana została pokryta tynkiem dekoracyjnym przypominającym beton architektoniczny.
Równie estetycznie i funkcjonalnie zaprojektowano łazienkę. Naprzeciwko drzwi znajduje się miska ustępowa, przestrzeń nad zabudową stelażu podtynkowego zlicowano i wykorzystano na zaprojektowanie zamkniętych półek. Z jednej strony łazienki jest otwarty prysznic – częściowo zamknięty przez stałą, a częściowo przez szklaną ściankę. Naprzeciwko prysznica znajduje się ściana z blatem i zabudową, w którą wpuszczono umywalkę a częściowo pozostawiono otwartą i umieszczono pod nią pralkę.

W projekcie tym zachowano spójność estetyczną dzięki powtarzalności kolorów, form i materiałów.  Dominuje szarość, biel, czerń oraz odcienie drewna. Pojawiają się jednak akcenty kolorystyczne takie jak kanapa w salonie czy krzesła w kuchni i jadalni. Wysokiej jakości wnętrza powstały przy wykorzystaniu solidnych materiałów. Podłogi pokryto deską dwuwarstową o warstwie wierzchniej grubości 6mm, natomiast w kuchni oraz łazienkach użyto gresów. Ciekawym materiałem jest zastosowana w kuchni farba tablicowa umożliwiająca pisanie po niej kredą. W całym projekcie starannie dobrano oświetlenie od punktowego w łazienkach czy salonie, przez zwisające z sufitu lampy nad stołem po industrialne oświetlenie pomiędzy kuchnią a jadalnią.
Projekt ten łączy różne style – nowoczesny i rustykalny z dodatkami klasycznego, taki eklektyzm pozwolił na stworzenie harmonijnej kompozycji. Wnętrze zyskuje nowoczesne cechy dzięki otwartej przestrzeni,  architekturze budynku – duże okna w części dziennej, wykończeniu ścian i podłóg nowoczesnymi materiałami oraz zastosowaniu nowoczesnych elementów jak np. narożny kominek. Elementem sprzyjającym koncepcji wnętrza w stylu klasycznym są wybrane w kuchni i salonie ramiakowe, przeszklone i stylizowane fronty szafek oraz ozdobna sztukateria znajdująca się  przy suficie w części dziennej. Rustykalny styl możemy dostrzec obserwując materiały oraz dodatki w pomieszczeniach – drewniane blaty, drewniane zabudowy, stół ze starych desek czy stolik kawowy na kółkach. Pomimo połączenia różnych stylów jest to spójny projekt, który bez wątpienia swoją estetyką i funkcjonalnością zadowoli swoich użytkowników.

autorzy: Barbara Wojsz, Magdalena Stolc