MIESZKANIE W GDAŃSKU · 2018 – projekt – styczeń 2018 / realizacja – wrzesień 2018 / styl – skandynawski · nowoczesny

Zlecenie dotyczyło wykonania metamorfozy mieszkania z lat 70. znajdującego się w Gdańsku. Wnętrze mieszkania w bloku o powierzchni 85 m2 składające się z przedsionka, holu, korytarza, salonu, kuchni z jadalnią, łazienki, wc oraz 3 sypialni miało uzyskać nowy charakter i zostać zaprojektowane w stylu skandynawskim.

Metamorfozę mieszkania rozpoczęto od projektu przedsionka, który pomimo swoich niewielkich gabarytów zyskał nowy charakter. W miejscu pierwotnie znajdującej się w pomieszczeniu, ciężkiej i ciemnej zabudowy szafowej znalazła się nowa, jasna, lekka zabudowa z wnęką. Nowa forma mebla nadała pomieszczeniu przestronności oraz funkcjonalnie wydzieliła przestrzeń brakującego wcześniej miejsca na zakładanie i zdejmowanie obuwa oraz na odwieszenie torebek czy innych akcesoriów – parasole, klucze czy inne elementy. Na ścianie naprzeciw zabudowy, tuż przy wejściu zaprojektowano haki na odzież wierzchnią a obok wpuszczane w tynk lustro na całą wysokość pomieszczenia. Lustro w przedsionku jest elementem użytecznym jak również powiększa optycznie niewielką przestrzeń.

Wchodząc z przedsionka na hol nasz wzrok przykuwa ciekawa aranżacja pomieszczenia, które oddzielone jest od salonu dużymi, skrzydłowymi drzwiami przesuwnymi. Poprzez umiejscowienie w holu szafki na buty, haczyków oraz toaletki, wcześniej niewykorzystane i przestronne pomieszczenie połączone zostało z przedsionkiem funkcjonalnie, jest to strefa, która pozwala na przygotowanie się do wyjścia lub wejścia do mieszkania. W holu, który powinien pełnić także funkcję reprezentacyjną nie zabrakło sztuki – pojawia się tu szlachetna, minimalistyczna grafika w czarnej ramie. Zawieszenie obrazu na ścianie ma na celu odciągnięcie wzroku od korytarza, w którym zaprojektowano funkcjonalną, jasną i maskującą się w przestrzeni zabudowę.

Przestronne pomieszczenie salonu z możliwością oddzielenia od pozostałej części mieszkania drzwiami przesuwnymi, w którym znajduje się duża sofa modułowa, spory stolik kawowy, wygodny fotel to bez wątpienia idealne rozwiązanie dla osób chcących spędzać tam czas z rodziną lub przyjaciółmi. Zabudowa RTV z telewizorem, nagłośnieniem, oraz regał z książkami znajdujący się w pomieszczeniu to elementy urozmaicające wystrój wnętrza a także sprzyjające wspomnianemu wcześniej wypoczynkowi w pomieszczeniu.

Bez wątpienia duże pomieszczenie kuchni należy do atutów mieszkania. We wnętrzu znalazła się zabudowa kuchenna z dużą ilością blatu roboczego a także jadalnia ze stołem oraz regałem na książki kucharskie i zastawę. Prosta, jasna zabudowa kuchenna z lodówką, płytą gazową, mikrofalówką i piekarnikiem w słupku, została urozmaicona przez zróżnicowanie wysokości szafek wiszących a także pojawienie się półki drewnianej w zabudowie. Ściana między szafkami dolnymi a górnym wykończona została białymi płytkami, które są elementem charakterystyczny dla skandynawskich mieszkaniach. W części jadalnianej znajduje się rozkładany stół z krzesłami różnego typu i o zróżnicowanej kolorystyce, tłem dla stołu jest biało-szara tapeta o ciekawym, geometrycznym wzorze.

Rozplanowanie łazienki pomimo jej niewielkich rozmiarów jest niezwykle funkcjonalne. Tuż przy wejściu znalazła się umywalka nablatowa z szafką, lustrem ze schowkiem oraz ozdobnymi i funkcjonalnymi półkami. Kamienne półki wypełniającymi przestrzeń wokół szafki z lustrem i służą przechowywaniu czy eksponowaniu drobnych kosmetyków i akcesoriów.

Na przeciw szafki z umywalką znalazła się pralka a wokół niej zabudowa meblowa. Dolna części mebla przystosowana jest do przechowywania środków czystości a górna między innymi na czyste ręczniki. Wanna ulokowana została wzdłuż szerszej ściany, wykorzystując w ten sposób gabaryty pomieszczenia. Szklany, parawan nawannowy umożliwia dodatkowo korzystanie z natrysku, dzięki temu w zależności od potrzeb będzie można zdecydować się na kąpiel w wannie lub szybki prysznic.

Małe pomieszczenie WC zostało optycznie powiększone dzięki zastosowaniu lustra na całej szerokości pomieszczenia. Naprzeciw lustra na ścianie znajduje się tapeta winylowa tradycyjna – dedykowana do tzw. pomieszczeń mokrych jakim jest wc. Tapeta pełni funkcję dekoracyjną w pomieszczeniu oraz ma za zadanie dodać wnętrzu ciepłego, przytulnego i nowoczesnego charakteru. W pomieszczeniu znajduje się nowoczesna prostokątna umywalka mocowana do ściany a niedaleko niej kamienne półki na akcesoria łazienkowe, których schodkowe zamocowanie stworzyło ciekawy efekt.

Pokój dziecięcy zaprojektowano jako miejsce przeznaczone nie tylko do spania ale także do spędzania czasu. W pomieszczeniu znalazło się rozkładane łóżko z 3 szufladami a za nim ściana ozdobiona tapetą o ciekawym wzorze, która jest tłem dla białej zabudowy regału oraz znajdującego się obok fotela. Pasją mieszkanki pokoju jest akrobatyka dlatego w pomieszczeniu nie zabrakło drabinki do ćwiczeń, do której mieszkanka pokoju jest niezwykle przywiązana. Wzdłuż ściany znajdującej się naprzeciw znajdują się kolejno biurko, komoda z szufladami i bezpieczną wnęką na terrarium dla jaszczurki oraz toaletka. Na samym końcu pomieszczenia, tuż przy drzwiach do pomieszczenia znajduje się głęboka zabudowa meblowa na całej szerokości pomieszczenia, która ma na celu wizualną zmianę proporcji bardzo długiego pomieszczenia.

Cała aranżacja utrzymana jest w jednolitej kolorystyce, we wnętrzach dominują odcienie bieli, szarości oraz jasnego drewna. Głównymi akcentami kolorystycznymi w pomieszczeniach są pojawiające się elementy o czarnych odcieniach – oświetlenie, obrazy, ramy, wieszaki na ręczniki, haki na ubrania, czy krzesła. W każdym pomieszczeniu można również dostrzec elementy w kolorystyce soczystego drewna. Przemyślane zastosowanie kolorów, materiałów, form elementów wyposażenia wnętrz i detali tworzą wnętrze spójne. Pojawiające się we wnętrzach elementy są charakterystyczne dla wnętrz nowoczesnych i skandynawskich.