DOM W GDAŃSKU · 2018 – projekt – grudzień 2017 / realizacja – kwiecień 2018 / styl – nowoczesny · minimalizm

Projekt powstał na zlecenie rodziny przeprowadzającej się z mieszkania do domu szeregowego zlokalizowanego na terenie Gdańska. Celem przeprowadzki małżeństwa z nastoletnim synem jest zyskanie większej przestrzeni mieszkalnej i większej swobody w użytkowaniu co umożliwią im wnętrza w stylu nowoczesnym i minimalistycznym.

Zlecenie obejmowało projekt strefy wejściowej – wiatrołapu, pomieszczenia wc, oraz przestronnego pomieszczenia, w którym zlokalizowano aneks kuchenny, jadalnię i salon a także zaprojektowanie łazienki znajdującej się na piętrze domu.

W strefie wejściowej zaprojektowano pojemną szafę z wysokimi frontami. Wnęka w zabudowie pełni nie tylko funkcję miejsca do pozostawienia wierzchniego okrycia, ale także siedziska, które zostało wyścielone miękkimi panelami tapicerowanymi. Jeden z frontów zabudowy wykończony został lustrem a jeden z modułów dolnej części zabudowy pozostał otwarty dzięki czemu wydzielono miejsce na obuwie.

Wąskie pomieszczenie wc, do którego wchodzi się ze strefy wejściowej – holu, zostało zaprojektowane w sposób przemyślany i funkcjonalny. W przestrzeń niewielkiego pomieszczenia wkomponowano zabudowę meblową – szafkę z szufladami, która maksymalnie wykorzystuje gabaryty pomieszczenia. Jako wykończenie szafki zaprojektowano kamienny blat z umywalką wpuszczaną. Powyżej zabudowy umywalkowej zaprojektowano lustro na całą szerokość pomieszczenia, które optycznie powiększa niewielką przestrzeń wc. Na przeciwległej ścianie znalazła się zabudowa stelaża podtynkowego z miską wc a powstała naturalnie wnęka wykorzystana została pod zabudowę – szafkę na środki czystości. Pomiędzy zabudową stelaża podtynkowego a szafką celowo pozostawiono przestrzeń wyodrębniając w ten sposób półkę na dekoracje czy niezbędne podręczne przedmioty.

Łazienka znajdująca się na piętrze jest przykładem praktyczne zaprojektowanej oraz wykorzystanej przestrzeni. Pomieszczenie wyposażono zarówno w wannę i natrysk. Zastosowano tutaj natrysk bez brodzika, z odpływem liniowym i odgrodzono szklaną przegrodą od pozostałej części pomieszczenia. Analogicznie do łazienki znajdującej się na parterze w łazience zaproponowano dużą zabudowę meblową – szafkę z szufladami i umywalką wpuszczaną w kamienny blat a także duże lustro, które optycznie powiększy przestrzeń pomieszczenia. Każda strefa łazienki jest niezwykle funkcjonalna, wokół wanny, wc, prysznica i umywalki pojawiają się zabudowy i półki – zamknięte, wbudowane w ścianę lub otwarte, które są elementami wpływającymi na komfort korzystania z pomieszczenia.

W części dziennej – największym pomieszczeniu wchodzącym w zakres projektu, zaprojektowano kuchnię, jadalnię i strefę wypoczynkową. Funkcjonalna kuchnia sąsiaduje z jadalnią gdzie znalazł się duży 6 osobowy stół z możliwością rozłożenia. Pozostałą część pomieszczenia zajmuje strefa wypoczynkowa z kominkiem narożnym, fotelem oraz sofą z możliwością rozłożenia.

Projekt wszystkich pomieszczeń jest spójny stylistycznie dzięki powtarzalności form, materiałów i kolorów. Biele, szarości, róże odcienie drewna, proste formy oraz wysokiej jakości solidne materiały tworzą wnętrza harmonijne i wysokiej klasy pod względem wizualnym i użytkowym.

Wymogiem klientów było zastosowanie solidnych i trwałych stałych elementów wyposażenia wnętrz. Ze względu na ogrzewanie podłogowe znajdujące się na parterze i w łazience na piętrze domu jako wykończenie podłóg zaproponowano położenie płytek drewnopodobnych, włoskiego producenta o wysokiej klasie wytrzymałości. Wykończenie ścian zaplanowano wysokiej klasy farbami a w łazience i wc wielkoformatowymi płytkami – zgodnie z kierunkiem który pojawia się w projektowaniu nowoczesnych wnętrz. W łazienkach i kuchni zaproponowano kamienne blaty oraz solidne zabudowy stolarskie, które zostaną wykonane na wymiar.

Wnętrze zyskuje minimalistyczne cechy dzięki kliku zabiegom, m.in. zastosowaniu prostych form – biały okap wyspowy, który maskuje się w jasnym pomieszczeniu, ulokowaniu sprzętów AGD w zabudowie stolarskiej oraz zaprojektowaniu sufitu podwieszanego nad zabudową kuchenną, który pozwolił na ukrycie w nim opraw oświetleniowych oraz instalacji.

Nowoczesny charakter wnętrzom nadają – dębowe schody dywanowe, kominek narożny, zabudowy stolarskie, meble, dodatki a także sposób wykończenia podłóg i ścian. Elementem sprzyjającym koncepcji wnętrza nowoczesnego jest architektura budynku, duże okna w części dziennej oświetlające pomieszczenie oraz łączące wnętrze z otoczeniem budynku – powiększając przy tym optycznie pomieszczenie. Celowo na dekoracje okienne wybrano plisy, które nie zabierają przestrzeni wokół okien, pełnią funkcję dekoracyjną a jednocześnie umożliwiają częściowe lub całkowite zasłonięcie okien.