PROJEKT · DOM W GDAŃSKU · 2018 – projekt – czerwiec 2018 / realizacja – wrzesień 2018 / styl – marynistyczny · hampton · klasyczny · nowoczesny

Projekt został stworzony dla młodego małżeństwa wprowadzającego się do nowo wybudowanego domu. Z racji zainteresowań Pary oraz zawodu wykonywanego przez właściciela domu wnętrze zostało zaprojektowane w stylu marynistycznym.

Gdy przybyliśmy na miejsce inwestycji w domu były już częściowo wykończone łazienki. Klienci przedstawili nam swoje oczekiwania oraz przekazali inspiracje. Wyzwaniem dla nas było zrealizowanie projektu, który będzie odpowiedzią na oczekiwania zamawiających a jednocześnie włączy wykończone łazienki w całą koncepcję.

W zakres projektu wchodziło zaprojektowanie strefy wejściowej – wiatrołapu, holu, klatki schodowej oraz dużej przestrzeni przeznaczonej na salon, kuchnię i jadalnię. Na piętrze mieliśmy również pomóc w zaprojektowaniu sypialni oraz połączonej z nią garderoby. 

Klienci intuicyjnie dobrali płytki w łazienkach na parterze oraz na piętrze w tej samej kolorystyce – biało szaro czarnej. Postanowiliśmy nie wprowadzać już kolejnego rodzaju płytek we wnętrzach więc w wiatrołapie oraz w kuchni zastosowaliśmy te same płytki co w łazience na parterze. Dzięki temu nadaliśmy pomieszczeniom spójności.

W wyżej wspominanym wiatrołapie powstała głęboka zabudowa na odzież wierzchnią z wydzieloną wnęką a na przeciwnej ścianie znalazło się miejsce na dodatkową zabudowę na buty oraz lustra, które optycznie powiększają przestrzeń wiatrołapu oraz stanowią osłonę dla rozdzielnicy elektrycznej.

Wchodząc z wiatrołapu drzwi otwierają się na schody prowadzące na piętro oraz na korytarz prowadzący do kuchni połączonej z salonem. Kuchnia została wydzielona z dużej przestrzeni przez zastosowanie w tej części pomieszczenia płytek podłogowych a nad nią sufitu podwieszanego, w którym dodatkowo ukryto podłączenie okapu do wentylacji oraz wykonano wielopunktowe oświetlenie.

W jadalni znalazł się duży 6-osobowy stół a naprzeciw niej salon z kominkiem, zabudową RTV oraz dużą witryną połączoną z niższą zabudową. Słupek witryny znajdujący się w sąsiedztwie kuchni będzie służył jako miejsce do przechowywania zastawy natomiast w 2 pozostałych częściach witryny przechowywane będą książki. Witryny połączone zostały z drewnianymi półkami oraz niższą zabudową, na której można postawić odtwarzacz płyt winylowych oraz lampkę do czytania czy wazon z kwiatami i inne dekoracje. W zabudowie znalazło się miejsce na drewno kominkowe. Tuż przy kominku umieszczono fotel, wygody narożnik oraz duży stolik kawowy. Powstało idealne miejsce do spędzania czasu przy ulubionym filmie, odpoczynku przy relaksującej muzyce czy wieczornych pogawędkach przy kominku i filiżance ulubionej herbaty. W przestronnej sypialni znalazło się miejsce na duże łóżko, ławeczkę z pojemnikiem na narzuty oraz fotel z podnóżkiem, naprzeciwko łóżka znajduje się telewizor postawiony na komodzie.

Cała koncepcja jest spójna kolorystycznie oraz materiałowo. We wnętrzach pojawiają się kolory morza – granaty i błękity nawiązujące do koloru wody, odcienie beżu i bieli – występujące w morskim krajobrazie. W koncepcji pojawiają się także elementy drewniane, drewniane deski jako okładzina ścian, odkryte belki stropowe w sypialni, stół jadalniany wykonany z desek oraz drzwi przesuwne do garderoby z ciemnego drewna, to elementy, które przywołują skojarzenie ze statkami oraz materiałem, z którego były one niegdyś wykonane.

We wnętrzu pojawiają się także elementy charakterystyczne dla stylu angielskiego oraz stylu HAMPTON czyli klasyczne i eleganckie elementy wyposażenia oraz wspomniana wcześniej kolorystyka składająca się z odcieni błękitu, beżu oraz bieli. Sofa, z zaokrąglonymi podłokietnikami, szeroki fotel na rzeźbionych nogach, witryny z przeszkleniami, lampa z abażurem, wzorzyste poduszki w granatowe pasy czy dywan o grubym splocie a w końcu koło sterowe jako element dekoracyjny w sypialni to elementy nadające wnętrzu charakter oraz pozwalające je zaliczyć do wnętrz zaprojektowanych w stylu Hampton.