MIESZKANIE W GDYNI · 2017 – projekt – lipiec 2017 / realizacja – sierpień 2017 / styl – nowoczesny · minimalizm

Projekt powstał na zlecenie młodego małżeństwa przeprowadzającego się do mieszkania w Gdyni. Rozpoczęli urządzanie swojego mieszkania od zaprojektowania dwóch wymagających dobrego rozplanowania funkcjonalnego przestrzeni w mieszkaniu – kuchni oraz łazienki.

Parze zależało na stworzeniu wnętrza jasnego i nowoczesnego. Otrzymaliśmy od klientów kilka inspiracji, które przedstawiały kuchnie jasne, w których pojawiały się drewniane elementy o ciepłym odcieniu, wnętrza którymi się inspirowali miały także inny element wspólny – podłogi pomieszczeń wykończone były wielkoformatowymi płytkami w kolorze betonu lub wykończone płytkami imitującymi kamień – marmur.

Na podstawie zebranego materiału rozpoczęliśmy proces projektowy od funkcjonalnego rozplanowania pomieszczeń. Wprowadziliśmy zmiany w ustawieniu pierwotnie zaproponowanego przez dewelopera aby klientom jak najlepiej korzystało się z zaprojektowanego przez nas wnętrza. W łazience postanowiliśmy przenieść pralkę na przeciwną ścianę i umieścić ją w zabudowie. Umieszczenie pralki w szafce obok umywalki spowodowało, że obok miski wc zyskaliśmy wolną przestrzeń. Zabieg ten pozwolił na zaprojektowanie w miejscu pierwotnie znajdującej się tam pralki wysokiej zabudowy meblowej przeznaczonej na zabudowany kosz na pranie oraz miejsca nad nim na przechowywanie ręczników. Dodatkową zabudowę udało nam się wygospodarować we wnęce, nad miską wc, która będzie miejscem do przechowywania środków czystości. Żeby urozmaicić zabudowę znajdującą się na jednej ścianie zaprojektowaliśmy drewnianą wnękę z półkami, gdzie użytkownicy wnętrza będą mogli przechowywać dekoracje bądź drobne kosmetyki. Autem niewielkiej łazienki jest miejsce na długi i szeroki prysznic osłonięty jednoelementową stałą ścianką prysznicową.

Wykorzystaliśmy maksymalnie przestrzeń kuchni i zaprojektowaliśmy zabudowę w kuchenną w kształcie litery U połączoną ze stołem. W centralnej części zabudowy znajdują się szafki dolne oraz szafki wiszące, które otoczone są z dwóch storn wysokimi słupkami zabudowy – z jednej strony piekarnikiem i mikrofalówką w słupku z drugiej strony lodówką w zabudowie. Takie rozplanowanie zabudowy stworzyło na osi pomieszczenia wizualną wnękę w zabudowie, która po wykończeniu płytą meblową pokrytą fornirem drewnopodobnym jest ozdobą kuchni samą w sobie a funkcjonalnie wydzieliła przestrzeń na blat roboczy ze zlewozmywakiem i płytą indukcyjną. Dodatkowy blat roboczy znalazł się na przedłużeniu zabudowy znajdującej się na prostopadłej do opisywanej ściany z wnęką, który następnie jest kontynuowany jako stół jadalniany z miejscem na 4 osoby. Część zabudowy znajdująca się tuż przy stole jadalnianym i od strony salonu została zaprojektowana jako miejsce – półki na wino oraz wnękę z donicą na świeże przyprawy.

Kolorystyka mieszkania utrzymana jest w bieli oraz naturalnym, ciepłym kolorze drewna, dodatkowo w mieszkaniu pojawiają się materiały imitujące kamień – w kuchni płytki o wzorze marmuru oraz w łazience płytki przypominające beton.

Nowoczesna i minimalistyczna forma wnętrz ozdobiona jest eleganckim i nowoczesnym oświetleniem. W kuchni znajdują się regularnie rozmieszczone oprawy natynkowe – kształt tuby, a nad jadalnią znajduje się piękna, biała, rozłożysta lampa Vertigo marki Petite Friture, która przyozdabia wnętrze. Łazienkę z góry oświetla nowoczesny plafon sufitowy wpuszczony w sufit podwieszony a nad lustrem znajduje się podłużny, biały kinkiet. W pomieszczeniach poza oświetleniem głównym zastosowano również oświetlenie ozdobne i nastrojowe – w kuchni pod szafkami znajduje się oświetlenie LED, które pięknie oświetla część roboczą blatu natomiast w łazience zastosowano podświetlenie ściany prysznica, pasek ledowy umieszczony we wnęce sufitu podwieszanego eksponuje betonową ścianę prysznica.