Pastelowa elegancja

 Mieszkanie w Gdańsku · 2017 – 48 m2 / projekt – lipiec 2017 / realizacja – sierpień 2017 / styl – nowoczesny · klasyczny · vintage

Ta pastelowa aranżacja powstała na życzenie małżeństwa, które ze względu na korzystny, morski klimat, postanowiło przenieść się do Gdańska, do mieszkania w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym na Przymorzu. Klienci, opisując swoje potrzeby i wymagania odnośnie projektowanego wystroju, kładli nacisk przede wszystkim na wygodę i spokój, ale także nowoczesność, praktyczność i elegancję.

Zakres opracowania obejmował wszystkie pomieszczenia lokalu: strefę wejściową, sypialnię, łazienkę oraz salon z aneksem kuchennym. W korytarzu prowadzącym od wejścia do strefy dziennej, na samym jego początku umieszczono wysokie od podłogi do sufitu lustro, powiększające optycznie przestrzeń. Na drewnianym obramowaniu lustra umieszczono haczyki na odzież, a obok znalazło się miejsce dla małej szafy gospodarczej.

Drzwi do sypialni znajdują się na rogu korytarza i vis-a-vis wejścia do mieszkania z tego względu zastosowano tu rozwiązanie ze schowaną ościeżnicą a drzwi wykończono w kolorze ściany, dzięki temu udało się „ukryć” je oraz nadać przestrzeni lekkości. Powierzchnię ścian oraz przestrzeń w sypialni wykorzystano do maksimum oraz wygospodarowano potrzebną ilość miejsca na przechowywanie. Niebanalna zabudowa znajduje się na całej ścianie, składa się z szafek oraz wnęk gdzie umieszczono oświetlenie oraz wygospodarowano przestrzeń na przechowywanie i odkładanie niewielkich przedmiotów zastępując w ten sposób tradycyjne stoliki nocne a jednocześnie spełniając ich funkcję. Centralna część zabudowy stanowi zagłówek pokryty panelami tapicerowanym tuż nad nim znajduje się półka na książki czy budzik.

Strefa dzienna, jak całe mieszkanie, jest bardzo dobrze rozplanowana. Zabudowa kuchenna otwarta jest na salon a oddzielona została od korytarza półwyspem. Mimo niewielkiej przestrzeni w pomieszczeniu znalazło się miejsce na kuchnię, jadalnię oraz wygodą strefę wypoczynku z szerokim i komfortowym narożnikiem oraz fotelem. Dzięki połączeniu kuchni ze strefą jadalni udało się wygospodarować sporą ilość blatu roboczego, którego cześć służy do przygotowywania a jednocześnie spożywania posiłków. Wysokość blatu roboczego i jadalnianego jest jednakowa, hokery ‚niskie’ umożliwiają wygodne spożywanie dań. Ze względu na bliską lokalizację blatu roboczego zaproponowano hokery z pokryciem zdejmowanym, które można wyczyścić kiedy zaistnieje taka potrzeba.  Blat zabudowy kuchennej oraz okładzina ściany pomiędzy szafkami kuchennymi, sięgającymi do sufitu wykonane zostały z materiału, który wspaniale oddaje wszystkie cechy marmuru, co więcej – jest od niego o wiele bardziej wytrzymały. Na ścianach znalazło się miejsce na telewizor i zabudowę RTV  oraz dekorację ścienną – suszoną roślinę w złotej ramie mimo dużej powierzchni otworów okiennych w mieszkaniu.

Kolorystyka i dobór wyposażenia – zastosowano ponadczasowe, modne połączenie pastelowych barw – khaki (fronty kuchennych szafek), pudrowego różu (obicia hokerów, zasłony), ciepłej szarości i bieli. Jako akcent wykorzystano równie modny i ponadczasowy materiał – mosiądz o pięknym złotawym odcieniu pojawiający się w każdym z pomieszczeń (w salonie – stoliki kawowe z nogami z mosiądzu, mosiężne lampy w kuchni, bateria, elementy piekarnika, w przedpokoju, sypialni i łazience – uchwyty mosiężne, haczyki oraz armatura w kolorze złota i mosiądzu. Te liczne detale, które najczęściej są chromowane lub po prostu stalowe wyróżniają się dzięki zastosowaniu koloru mosiądzu i złota oraz ocieplają wnętrza i cały ich wystrój. Idealnie współgrają z dużymi płaszczyznami marmuru, drewna i szarego gresu na posadzce dopełniając kompozycję.