DOM W RÓŻYNACH · 2018 – projekt – styczeń 2018 / realizacja – wrzesień 2018 / styl – eklektyczny · rustykalny

Projekt aranżacji wnętrz domu jednorodzinnego zlokalizowanego w Różynach powstał na zlecenie małżeństwa z trzema córkami. Rodzina zdecydowała się na powrót z Irlandii do Polski. Ich nowy dom zaprojektowany został w stylu nowoczesnym z elementami stylu rustykalnego. Zlecenie obejmowało zaprojektowanie całego domu, w którym znajdują się następujące pomieszczenia – wiatrołap, przestronny hol ze schodami, z którego znajdują się wejście do wc, kuchni oraz salonu, na półpiętrze oraz piętrze domu znajduje się 5 pomieszczeń – 3 z nich przeznaczone zostały do zaprojektowania jako pokoje dziecięce, pozostałe to sypialnia rodziców i łazienka.

Z wiatrołapu znajduje się wejście do holu, który stanowi nie tylko strefę przejściową z wiatrołapu do salonu ale jest pomieszczeniem niezwykle funkcjonalnym. Umieszczono tam bowiem pojemną szafę wykończoną fornirowanymi frontami w kolorze dębu natomiast pod schodami lustra, konsolę ze schowkiem jaki i dodatkowe zabudowy na przechowywanie.

Białe, przeszklone drzwi ze szprosami w stylu klasycznym prowadzą nas do największego pomieszczenia domu. Jest to salon uzupełniony o funkcję jadalni. Wejście znajdujące się na środku pomieszczenia naturalnie dzieli pokój na dwie strefy. Część jadalniana znajduje się po jednej stronie pomieszczenia, w której na pierwszym planie znajduje się duży 8-osobowy stół z kompozycją składającą się z różnego rodzaju krzeseł. Tłem dla przestrzeni jadalni jest zabudowa stolarska z witrynami zlokalizowana wokół okna znajdującego się na jednym z końców pomieszczenia. Jadalnia została wzbogacona o kominek obok którego umieszczono regał na książki oraz drewno. Po drugiej stronie pomieszczenia znajduje się duża kanapa narożna oraz fotel, który stanowi akcent kolorystyczny w pomieszczeniu. Zróżnicowanie form, kolorów i materiałów w pomieszczeniu, pojawienie się elementów stylizowanych – stoliki, lampy, dywan, witryna jak i również pojawienie się charakterystycznych materiałów – cegły, kamienia oraz drewna nadaje wnętrzu rustykalny klimat.

Pomieszczenie kuchni z uwagi na swój podłużny kształt zostało zaprojektowane w niezwykle przemyślany sposób. Wymagające proporcje pomieszczenia nie przeszkodziły w wydzieleniu miejsca na blat z krzesłami, który spełnia funkcję stołu oraz w ciekawy sposób dzieli podłużne pomieszczenie kuchni na strefy. Tuż przy wejściu, znajduje się zabudowa kuchenna z lodówką, zlewozmywakiem, zmywarką oraz płytą indukcyjną, strefa ta funkcjonuje podczas przygotowywania posiłków. Przedłużeniem zabudowy kuchennej jest dobrze doświetlony oknem, blat z krzesłami znajdujący się na wprost wejścia do pomieszczenia. Po drugiej stronie blatu znajduje się wysoka zabudowa z piekarnikiem, oraz półkami na książki, ta strefa wykorzystywana jest podczas oczekiwania na gotowy posiłek.  Rozplanowane w ten sposób pomieszczenie zapewni rodzinie komfortowe korzystanie z pomieszczenia oraz umożliwi tutaj wspólne spędzanie czasu.

Rolę akcentu w pomieszczeniu spełnia wykończenie podłogi w postaci wzorzystych płytek, które kolorystycznie i stylistycznie nawiązują do rustykalnego wystroju wnętrza domu.

Na piętrze domu znajduje się sypialnia rodziców. Projektantka wykorzystała każde miejsce pomieszczenia, co zapewni małżeństwu komfort użytkowania. W pomieszczeniu zaplanowano dużą ilość niezbędnych zabudów stolarskich. Za łóżkiem znajduje się zabudowa z szafkami oraz półkami, która zastępuje klasyczne stoliki nocne.  Wysoka szafa z lustrzanymi frontami służy przechowywaniu odzieży, tuż obok, pod skosem znajduje się toaletka z lustrem z miejscem na przechowywanie – schowkami i półkami. Dodatkowa zabudowa na bieliznę znajduje się naprzeciwko łóżka.

Kolejnym pomieszczeniem znajdującym się na poddaszu i obejmującym zakres zlecenia jest łazienka. Ze względu na jej niewielkie rozmiary funkcję wanny oraz kabiny prysznicowej spełnia wanna ze szklanym parawanem oraz baterią wannowo-prysznicową z deszczownicą. Przy ścianie kolankowej umieszczono stelaż podtynkowy z miską wc. Powstałe wokół zabudowy stelaża wnęki zabudowano z dwóch stron szafkami, które będą służyły na przechowywanie środków czystości w łazience. Naprzeciwko wanny znajduje się zabudowa meblowa z szeroką umywalką a tuż obok znajdują się drzwiczki do pralni, które licują się ze ścianą oraz zaprojektowane zostały w kolorze ściany przez co stają się “niezauważalne” w pomieszczeniu.

Projekt wszystkich pomieszczeń jest spójny stylistycznie dzięki powielaniu podobnych form, kolorów i materiałów. Całość utrzymana jest w jednolitej kolorystyce – pojawiają się tu kolory pastelowe takie jak biele, szarości, błękity, jasny róż jak również akcenty kolorystyczne w postaci soczystych odcieni różu oraz niebieskiego. Koncepcję kolorystyczną uzupełniają elementy drewniane, motywy rustykalne pojawiające się wśród elementy wyposażenia oraz wzory i patchworki pojawiające się na płytkach. Ostatnim już elementem, który uspójnia koncepcję wnętrza ciepłego, przytulnego i rustykalnego jest zabieg wykończenia ścian okładzinami z cegły – w jej oryginalnym brązowo beżowym odcieniu oraz w kolorze szarym.

Efektem pracy wykonanej przez projektantkę oraz zaangażowania klientów w prace projektowe są wnętrza ciepłe, przytulne i funkcjonalne. Styl rustykalny we wnętrzu nawiązuje do kontekstu urbanistycznego – domu położonego w malowniczej wsi.