Subtelna elegancja · REALIZACJA

REALIZACJA · Mieszkanie w Gdańsku · 2016 – 105m2 / projekt – maj 2015 / realizacja – wrzesień 2016 / styl – nowoczesny · klasyczny · glamour

Przedstawiony projekt aranżacji najlepiej opisują dwa słowa: minimalizm i funkcjonalizm. Te dwie nurty modernistyczne pojawiają się tu nieprzypadkowo, wynikają one wprost z formy budynku, którego prosta biała bryła stała się istotną inspiracją dla projektantów.

Właścicielami domu jednorodzinnego jest młode małżeństwo z dwójką małych córek, których pragnieniem było stworzenie bezpiecznej i komfortowej przestrzeni unikając przy tym stosowania zbędnych form i dekoracji często nadużywanych we współczesnych aranżacjach.

Układ funkcjonalny pomieszczeń jest bardzo konsekwentny. Wiatrołap stanowi początek hallu, który prowadzi od strefy wejściowej, do strefy nocnej (na prawo), zaś po drugiej stronie otwarty jest na część dzienną i kuchnię. W strefie wejściowej znajduje się pojemna szafą z białymi, lakierowanymi frontami oraz z tapicerowana wnęką o funkcji siedziska. W strefie korytarza prowadzącego do części nocnej, naprzeciw drzwi prowadzących do łazienki zastosowano imponujących rozmiarów lustro, które optycznie skraca korytarz.

Kuchnia doświetlona jest dużym, podwójnym oknem na dłuższej ścianie – nad zlewozmywakiem. Z tego względu większość przestrzeni do przechowywania wygospodarowano pod długim blatem z drewna klejonego, w kształcie litery U. Na krótszej ścianie zgrupowane są lodówka, kuchenka mikrofalowa i piekarnik. Po drugiej stronie znajduje się płyta indukcyjna, odległość pomiędzy urządzeniami daje odpowiednią ilość miejsca do wygodnego przygotowywania posiłków. Od strony salonu pod blatem zabudowy kuchennej znajduje się wnęka, która pozwala dosunąć się do niego osobom korzystającym z blatu np. w trakcie spożywania posiłków. Część dzienna jest przestronna i wspaniale nasłoneczniona oknami z ekspozycją południową. Znajduje się w niej stół jadalny, obszerna narożna sofa, kino domowe oraz kominek.

Dom obsługiwany jest przez dwie łazienki, mniejsza dostępna jest z korytarza przy wejściu do mieszkania. Uwagę w korytarzu przykuwa ciekawe wykończenie drzwi do łazienki – drzwi ukryte wykończone zostały tapetą o ciekawym wzorze, która stanowi idealne tło dla eleganckich okuć drzwiowych. W łazience zastosowano podświetlenie LED skierowane na płytki o trójwymiarowej strukturze – we wnęce wykończonej fornirowanym elementem meblowym, nad zabudową podtynkową oraz w zabudowie sufitowej. Oświetlenie listwą LED podkreśla subtelną fakturę wykończenia ściany w tym miejscu, przy czym pozostałe powierzchnie są gładkie. Druga, większa łazienka mieści się w strefie nocnej i zaopatrzona jest nie tylko w wannę ale i natrysk z odpływem liniowym, oddzielony od pomieszczenia cało-szklaną przegrodą. Zastosowano również szeroką umywalkę nablatową, z której mogą korzystać dwie osoby równocześnie.

Wnętrze, na życzenie klientów utrzymane jest w precyzyjnie zaplanowanym porządku estetycznym (stosowanie bieli i szarości oraz elementów drewnianych oraz o fakturze drewna), który można by nawet nazwać rygorystycznym, jednak niezwykła dbałość o szczegóły, wysokiej jakości materiały, przemyślane zastosowanie detali i oświetlenia sprawia, że ma niepowtarzalny charakter a wprowadzona gdzieniegdzie zieleń pobudza je do życia.

autorzy: Barbara Wojsz, Magdalena Stolc

Zdjęcia: Stanisław Łuszcz / www.sluszcz.carbonmade.com